BIRAMO MLADOG CHEFA GODINE Jurica Obrol kuhao je u nizu Michelinovih restorana
Jurica Obrol spada među rijetke chefove o kojima većina kolega govori dobro i s poštovanjem. Hrvatski se kuhari nažalost često ne vole i ne razumiju da respekt i međusobna suradnja spadaju među ključne pojmove za daljnji napredak nacionalne gastronomije. No, to je posebna tema.
adsense_content_v3
Jurica Obrol iza sebe ima uzornu profesionalnu biografiju. Poslije nekoliko manje važnih zagrebačkih restorana, Obrol je kuhao u Die Brasseria Vjekoslava Pavića, prvog hrvatskog chefa koji je dobio Michelinovu zvjezdicu.

Zatim je stažirao u Aponienteu slavnog andaluzijskog chefa Angela Leona, restoranu koji upravo postavlja kanon održive morske kuhinje budućnosti. Aponiente je 2017. dobio treću Michelinovu zvjezdicu. Obrol je bio sous chef Deniju Srdoču u Dragi di Lovrana. Draga di Lovrana prvi je kvarnerski restoran sa zvjezdicom. Zatim je Obrol tri godine radio u šibenskom Pelegriniju.
Obrol je, dakle, veći dio karijere proveo u Michelinovim restoranima, što se vidi u preciznosti i sofisticiranosti njegova kuhanja. Obrola smo ovog ljeta zatekli u konobi Zijavica gdje je kuhao uz chefa Stivena Vunića. Hrana u Zijavici nikad nije bila ukusnija.
Jurica Obrol, hrvatski kandidat za Bocuse d’Or prije dvije godine, jedan je od chefova koji bi mogli dominirati našom gastronomijom u idućih deset do dvadeset godina.
Uredništvo Kulta Plave Kamenice prvi put bira Mladog chefa godina. Ovim izborom želimo šire afirmirati mlađe chefove koji bi u narednom razdoblju mogli značajno utjecati na hrvatsku restoransku industriju.


